Magazyny - jest ich wiele, większych lub mniejszych. Wydaje mi się, że raczej zdecydowana większość miała okazję chociaż raz zerknąć nawet w markecie gdy drzwi do części magazynowej były uchylone. Ale jakie są ich funkcje? Jakie rodzaje?
Magazyn, jak się można domyślać, to nie tylko budynek z półkami i sprzętem. Jeszcze potrzebni są tam ludzie, coraz częściej nadzorujący pracę maszyn przez postępującą automatyzację. Nawet w definicji magazynu jest zawarty fakt, że jest on obsługiwany przez personel. Jego składowymi elementami są: zapasy, obiekt magazynowy, personel, organizacja, niezbędne wyposażenie techniczne i koszty, które są ściśle powiązane z tym, by nasz magazyn mógł działać (takie jak opłacenie personelu, ceny energii, wody itd).
Jako część systemu logistycznego ma on następujące funkcje: synchronizacja podaży z popytem, zmniejszenie kosztów transportowych, wspieranie produkcji i marketingu.
Synchronizacja podaży z popytem jest niezbędna, gdy jedno z nich ulega dużym wahaniom. Magazyn umożliwia nam przygotowanie odpowiednich zapasów, aby w miarę szybko zareagować na zmiany na rynku. Nie może być też on zbyt duży, bo jak wiadomo każdy przechowywany towar generuje koszt magazynowania, który w dłuższym okresie może znacząco przewyższyć nasz spodziewany zysk.
Zredukowanie kosztów transportowych wiąże się z takim planowaniem zapotrzebowania, aby dostawy nie musiały być tak często, a nadal firma powinna być w stanie odpowiadać na wymagania rynku. Aby znaleźć równowagę między kosztami magazynowania, a kosztami transportu, w ten sposób by płacić jak najmniej za utrzymanie produktu, trzeba dokonać pewnych optymalizacji. Często stosuje się tutaj metodę EOQ (zwaną również EWZ, EWD, formułą Wilsona) - odpowiada na pytanie, ile zamawiać sztuk i w ilu dostawach, by było to tanie. O tym również kiedyś i dłużej. Magazyn pozwala w tej jego funkcji na przechowywanie towarów, ograniczając częstotliwość dostaw.
Ostatnią z wymienionych przeze mnie funkcji jest wspomaganie procesów produkcji i marketingu. Co do produkcji, utrzymywanie zapasów w magazynie umożliwi zachowanie ciągłości procesu produkowania towarów, pozwala na zachowanie regularnego odbierania tej samej ilości produktów z linii produkcyjnej. Pozwala więc na zachowanie porządku i rytmu pracy organizacji, tym samym unikając takich momentów, w których nagle trzeba wyprodukować trzy razy tyle produktów, bo wcześniej linia stała pusta.
Chciałabym przejść jeszcze do rodzajów magazynów. Można je dzielić biorąc pod uwagę różne parametry, takie jak przeznaczenie, warunki przechowywania, postać przechowywanych towarów itd. Przyjrzymy się kilku, takim moim zdaniem, podstawowym podziałom, które można spotkać.
Najbardziej podstawowy to podział na magazyny: zamknięte, półotwarte i otwarte. Zamknięte to najprościej skojarzyć z budynkiem magazynowym albo silosem, półotwarte to wiaty lub zbiorniki otwarte, otwarte to place magazynowe. Jak je od siebie rozróżnić?
Zamknięte należy kojarzyć sobie z faktem, że z żadnej strony takiego magazynu nie ma możliwości, aby dostało się coś z zewnątrz, żaden podmuch wiatru. Pojemnik z pokrywką to dobry przykład. Półotwarty to nadal może być wspomniane pudełko, tylko że bez pokrywki, może być ustawiony do góry nogami, z wyciętą ścianką boczną. Natomiast otwarty to miejsce, gdzie stało to pudełko, czy to był stolik, czy podłoga, to właśnie ten "plac" jest magazynem otwartym.
Drugim i ostatnim podziałem jaki przedstawię to ze względu na przeznaczenie. Mamy tu trzy kategorie: dystrybucyjne, przemysłowe i rezerwowe. Przemysłowe gromadzą takie zapasy, by zapewnić ciągłość produkcji, czyli na przykład: półprodukty, opakowania, materiały. Dystrybucyjne gromadzą towary, to z nich sprzedaje się produkty klientom końcowym. A rezerwowe, tworzą, jak nazwa mówi, rezerwę, czyli tutaj przechowuje się zapasy, które mają być utrzymywane przez dłuższy czas.
Magazyny dzielą się najczęściej na strefy: przyjęć, składowania, kompletacji i wydań. Strefa przyjęć zajmuje się wszystkimi procesami zachodzącymi w czasie przyjmowania nowych zapasów do magazynu, takimi jak dokumentacja i kontrola jakości. W strefie składowania przyjęte wcześniej towary czekają na to, by przejść do strefy kompletacji, w której to składa się wszystkie elementy w jedno zamówienie. W strefie wydań dzieją się wszystkie procesy związane z wydaniem gotowego zamówienia na zewnątrz. Często spotyka się także strefę przyjęć-wydań, gdzie dzieją się zarówno procesy związane z przyjmowaniem, jak i z wydawaniem towarów.
Ostatnią kwestią na dziś są układy technologiczne magazynów. Znane powinny być 3, tutaj przedstawię je za pomocą szkicu poniżej. Tradycyjnie, możecie pobrać go w PDF tutaj.
Z mojej strony to wszystko na październik, do napisania w listopadzie ;)

Komentarze
Prześlij komentarz